Czcionka:
Kontrast:

Wydarzenia

czytaj

Sport

czytaj

Konsultacje

czytaj

Odsłony: 836
Pin It

W roku szkolnym 2019/2020 w naszej szkole  rozpoczęło swoją działalność koło kulinarne.  Prowadząca zajęcia: Barbara Bedra.  Uczestniczą w nim chętni uczniowie z klasy III b. Program  koła uwzględnia  najważniejsze zagadnienia z zakresu organizacji i higieny żywienia. Głównym jego założeniem jest rozwijanie zainteresowań uczniów sztuką kulinarną  przygotowaniem potraw i ich wyeksponowaniem.

W czasie zajęć poruszane są także takie tematy jak: BHP w pracowni, wartości odżywcze warzyw i owoców,  jadłospis nastolatka. Zajęcia w wesołej i swobodnej atmosferze odbywają się w każdy czwartek. W czasie zajęć uczniowie poprzez zabawę dowiadują się wielu ciekawych rzeczy o kuchni. Rozpoznają składniki, uczą się je ze sobą łączyć, wspólnie pracują przy tworzeniu efektu ostatecznego. Ważną rolę odgrywają zajęcia praktyczne podczas których uczniowie, zdobywają umiejętności przydatne im w życiu codziennym. Dzięki tym zajęciom uczniowie się integrują, uczą współpracy i współdziałania. Dzieci z radością i wielkim zaangażowaniem pracują  w grupach przygotowując posiłki. Są one kolorowe, estetycznie wykonane i ładnie podane. Warsztaty kulinarne są bardzo lubiane przez dzieci także ze względu na wspólną degustację wykonywanych potraw.

NASZA GALERIA:

„ Gofry dla każdego”
Dnia 26.09.2019 r. uczyliśmy się jak sporządzić dobre gofry z dodatkiem ulubionych owoców i dżemów. Były tak smaczne, że końca pieczenia i jedzenia nie było widać.

Odsłona sałatek warzywnych.
Podczas zajęć kulinarnych dnia 17.10.2019 r. przygotowywaliśmy sałatkę warzywną. Dzieci wykorzystały swoje ulubione warzywa i pomysły na smaczną, estetyczną a przede wszystkim zdrową sałatkę.

Słodki smakołyk

Dziewczynki pracowały także w kuchni szkolnej. Tu powstał przepyszny słodki smakołyk - blok czekoladowy,  przepełniony zdrowymi produktami takimi jak: różnego rodzaju  orzechy, rodzynki i inne bakalie.

Smakowite zdrowe kanapki przyrządzone przez miłośników gotowania

Kolejny tydzień na zajęciach kulinarnych polegał na przygotowywaniu kanapek, które mają być nie tylko pyszne, ale i zdrowe. Dzieci postanowiły do swoich kanapek dołożyć ulubione warzywa. Pojawiły się więc pomidory, ogórek i papryka. Oczywiście obowiązkowo serek żółty oraz szyneczka. Ogromna pochwała dla dzieci za samodzielność, oferowanie wzajemnej pomocy, umiejętność pracy zespołowej, a wszystko w miłej atmosferze pracy przez zabawę.

sko4

wymiana3

niepodlegla4

wolontariat2

Bez tytulu2

bibl

laboratoria1