Witaminowa edukacja w ramach programu "Owoce i warzywa w szkole" rozpoczęła się od zagorzałej rozmowy na temat różnorodności i właściwości warzyw oraz owoców. Od teorii przeszliśmy do praktyki, dzięki uprzejmości Państwa Zmysłowskich uczniowie klas III c wych. Joanna Klimek i I g wych. Anna Zdziebłowska obejrzeli najdorodniejsze okazy owoców i warzyw w suskiej posiadłości.
Gospodyni oprowadziła nas po sadzie, mieliśmy smaczną okazję skosztować wybranych owoców. Niedaleko sadu był przydomowy warzywniak, gdzie można było zauważyć bogactwo witamin. Oprócz walorów smakowych doświadczyliśmy również doznań artystycznych. Została nam zaprezentowana kolekcja zdjęć, odkrywająca sad w czterech porach roku, urozmaicona komentarzem. Po tak wyśmienitej uczcie podziękowaliśmy naszej przewodniczce i ze zdobytą wiedzą wyruszyliśmy w kierunku suskich straganów. Stoiska uginały się pod dorodnymi okazami, które kuszą klientów. Dzięki witaminowej wyprawie dowiedzieliśmy się o drodze warzyw i owoców na nasze stoły. Po powrocie do szkoły przenieśliśmy naszą wiedzę na kartkę, rysunki były smacznie witaminowe. Szesnasty września zapisujemy w pamięci jako datę witaminowej uczty, którą będziemy miło wspominać.
https://spsusz.pl/w-szkole/wydarzenia/1449-uczniowie-iiic-i-ig-z-witaminy-na-ty#sigProId82cc3e9c8d